CASES DEL BARRI

CAN BOLÍBAR

CASA NOUCENTISTA AL  BARRI   Segles XIX-XX 


Tots tindreu pressent la casa que hi ha al final de passeig de Sant Roc, resulta ser la casa núm. 1 del carrer que dóna nom al nostre barri, l'origen d'aquesta edificació és al segle XIX. És un edifici singular edifici de planta rectangular amb teulat a dues aigües vers les façanes principals i amplis voladissos sostinguts per bigues de fusta.­ La casa disposa de baixos, planta noble i dos pisos superiors. L’entrada es situa en un porxo a banda sud, amb una balaustrada típica de ceràmica, de regust noucentista. La resta de façanes es caracteritzen pels brancals de pedra a les obertures, enfatitzats per l'arrebossat de Ies parets que deixa visible solament el material petri. En parts de la segona planta i a la planta tercera, apareixen obertures amb galeria tancada i arcs semicirculars. Presideix la cantonada una curiosa fornícula amb escultura de la Dolorosa. Tot l’aspecte i acabats exteriors de la darrera reforma general de l’antiga construcció el 1933, reflecteix al corrent Noucentista popular del primer terç del segle XX.
A la primavera el porxo que dóna al passeig hi ha una preciosa glicina japonesa, que un cop florida que plena de flors liles, i li dóna un aire de la Toscana italiana.
Com a curiositat podem explicar que s’hi van rodar el 1981 escenes de la pel·lícula Naftalina de Pep Callís (1949-2006) també veí del barri.

NOTA HISTÒRICA
Durant la segona meitat del segle XIX a Olot continuen les vicissituds bèl·lico-polítiques. Com a conseqüència d'això, l'església parroquial i l'hospici són convertits en caserna, mentre que el Teatre Municipal és incendiat. Olot viu, però, un moment de gran empenta constructiva. S'edifiquen nombrosos edificis dins un ampli marc d'eclecticisme (Plaça de Braus, Escolapis, Cor de Maria, Caputxins, etc.) Dins el món de l'urbanisme cal destacar l'ampliació de la ciutat pel carrer Mulleres, la sortida de l'Horta del Carme, la zona de Sant Roc, el Firal i la Plaça Palau.


 Foto on es pot veure  la façana abans de fer la remodelacó el 1933 hi aplicar-hi reformes actuals.
Fotos: Família Bolíbar

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

FESTA DEL BARRI 2018

Festa Barri dels Desemparats 2017